Síoktatóképzés az új OKJ szerint | IST - Institute of Skiing Technology

A 2014/15-ös szezontól már az új OKJ szerint indulnak a szakmai képzések. Korábban tartottunk tőle, hiszen jelentősen nagyobb óraszámmal lehetett számolni, az eddigi 200 alatti óraszám helyett 400 órát ír elő a rendelet.

A tartalmi kereteket csak találgatni lehetett, de mivel általában a jogi szabályozás ritkán javít a kialakult helyzeten, mindenki szkeptikus volt.

A valóság sokkal kellemesebb lett, mint ahogy számítottuk. Lássuk legfontosabb részleteket:

  • A 400 óra 60% (240 óra) gyakorlat, amelyet pl. síiskolákban hospitálva, gyakorolva lehet teljesíteni.
    A 40% (160 óra) elméleti képzésben kap helyet a szakmához szükséges minden egyéb ismeret (tehát a sítechnikai képzés is).
  • A korábbi évekhez képest az tananyagra szánt óraszám 40 órával bővül, amelyet itthon, három hétvégén tartunk meg. A táborban így már csak a síeléshez valóban kötődő témákat vesszük át. Viszont továbbra sincs egész éves, rendszeres bejárási kötlezettség.
  • Nincs központi írásbeli a záróvizsgán, így csak olyan témákat kell feldolgozni a tanfolyam óráin, amelyek valóban fontosak a síoktatói szakmához.
  • Nincs kötött vizsgaidőpont a záróvizsgához, így elméletileg az óraszám megszerzése után bármikor megszervezhető a záróvizsga, akár még a télen is.
  • Jobban elválik a síoktatói és a síedzői tanfolyam követelményrendszere, a síoktatóiból kikerültek olyan elemek, amelyek a síedzőknek szükségesek elsősorban.

Ez az a helyzet, amikor a szabályozók változtatása jobb lehetőséget teremt a síoktatóképzés minőségének javítása érdekében. 

A magunk részéről elkészítettük az új szabályozókkal a képzési programunkat, amelyet az előírások szerint egy szakértő megvizsgált, és nagyon pozitív véleményt mondott róla, előremutatónak és követendő példának nevezte.

A sportoktató (síelés szakág) nyilvántartásba vételi száma: E-000903/2014/A002