Bázis tréning | IST - Institute of Skiing Technology

Egy síoktató elsődleges munkaeszköze a sítudása. Ezáltal érti meg a tanítandó mozgásanyagot, mutatja be a mozgásokat, és nem utolsósorban segít megszerezni a tekintélyét is.

A sítudás alapfeltétele a megfelelő erőnlét. Izmaink állapota és ereje alapvetően meghatározza a mozgáskoordinációnkat, sítechnikánkat. Ha valamelyik izom vagy izomcsoport nem elég erős egy mozdulat végrehajtásához, tanulhatunk, gyakorolhatunk, csiszolhatunk akármennyit, az adott mozgás kicsit és időlegesen változhat, de kijavulni nem fog. A helyes sítechnikák alapfetétele, hogy a szükséges izmok jó állapotban legyenek. A tapasztalat pedig azt mutatja, hogy a legtöbb síelőnél komoly hiányosságok vannak ezen a téren, sítechnikai hibáik egy része ezen (is) múlik. 

Az emberi mozgatórendszer egyrészt bármely izom működését ki tudja iktatni más izmokkal. Működése közben az optimumra törekszik, így ha egy izom(csoport) túl gyenge egy cél eléréséhez, akkor kikapcsolja és másik, erősebbet vet be. A feladat így is megoldható, azonban változások állnak be a mozgásban. A fokozott intenzitású edzés csak a kerülő utat fogja erősíteni, nem pedig a gyenge pontokat, így a különbség csak nőni fog. A gyenge elemek edzéséhez az intenzitást le kell vinni a gyenge izmok által teljesíthető szintre és egyben nagyon gondosan figyelni kell a kiviteli pontosságra.

Ha valaki helyes sítechnikákra törekszik - és ki törekedne jobban helyes sítechnikára egy síoktatónál -, az első lépés a fizikai állapotának a megalapozása. A SKI C.U.L.T. szakértői által kidolgozott bázis tréning a mozgások alapjait képező, stabilizáló izomcsoportokat fejleszti. Ennek megfelelően nagyon ajánlható síoktatóknak, leendő síoktatóknak, de igazából bárkinek.

Bázis I. - mélyalapozás

Életmódunk miatt Tarzan kivételével szinte mindenkinél alapvető problémák vannak a törzsizmokkal, a medence és a gerincoszlop rögzítésével - legfeljebb nem hajlandó erről tudomást venni. Bármilyenfizikai tevékenységet akarunk végezni álló helyzetben, fix alapot kell hozzá teremteni. Ha medence billeg, a gerincoszlop görbül és csavarodik, az erő egy része elveszik, az ízületeket pedig káros terhelések érik. 

Ezeket a stabilizáló reflexeket nem igazán lehet hatékonyan fel(vissza)építeni speciális gyakorlatokkal, pontosabban egy nagyon speciális és szokatlan edzés alkalmas erre a legjobban: a gyaloglás. A gyaloglás a legtermészetesebb mozgásformánk, amelynek a központi eleme ez az alapvető stabilitás. Az intenzív gyaloglás a maga természtes környzetében tudja kifejleszteni ezeket a hiányzó képességeket. Nem érdemes kihagyni az alapozásból, mert minden más mozgásunk erre épül. Ha valakinek visszafogott lenne, és jobban motiválja a futás, akkor is érdemes a futás előtt egy 10-20 alkalmas gyaloglótréninget végigcsinálni, mert nagyon komoly alapokat nyújt a futás számára is (nagyértékű fogadások köthetők rá, hogy bárkinek komoly terhelést tud okozna egy egyórás erőltetett menet - csak a tempótól függ).

Tehát a Bázis I. a hiányzó alapokat, az intenzívebb mozgások bázisát teremti meg egyszerű, de mégis komoly terhelést nyújtó természetes mozgással, a speciális gyaloglással.

(Érdekes szempontok: Futás vs. gyaloglás)

Bázis II. - alapozás

A következő fázisban még egyszerű, természeteshez közeli gyakorlatok szerepelnek. Ezek már speciálisabbak, nagyobb az erősítő hatásuk. A Bázis I. megteremtette a feltétlenül szükséges minimális alapot, amely szükséges ezekhez a gyakorlatokhoz. A Bázis II. gyakorlatait is a törzset célozzák meg. 

Bázis III. - végtagmozgások

A Bázis III.-ban már a végtagok, a perifériák erősítése is megjelenik. Alapját a törzs alapozó erősítése képezte, mert amíg a törzs, amelyből a végtagok „kinőnek” nem elég erős, addig nem erősítjük a perifériákat. A Bázis III.-ban is szerepel alapozó erősítés: a gyakorlatok mindig komplex, valós helyzetekben történnek, hogy az ízületek stabilizáló-védő funkciói is megerősödjenek, a reflexek kiépüljenek.

 

A tréning alapjairól bővebben olvashatunk itt:

Az izomfejlesztés csapdái és erényei (skiculture.hu)