IST - Institute of Skiing Technology | IST - Institute of Skiing Technology

Az IST a síelés és a téli sportok szakmai hátterével foglalkozó intézet.

Elsődleges feladata a síoktatóképzés, szakemberképzés, illetve a szakmai tudásbázis fejlesztése, gondozása. Működtetéséért jól képzett, gyakorló síoktatók felelősek. Szervezetileg a Skiculture Kft. áll mögötte.

Fizikailag a téli időszakban Mátraszentistvánban, a Síkultúrházban működik, virtuális székhelye az interneten található, az academy.skiculture.eu oldalon.

Magyarországon a síelés és snowboardozás az egyik legnagyobb lélekszámú és legrégebbi tömegsport, amely mögött nemzetközi szintű szakmai háttér áll. Több mint száz éve született meg az első könyv, amelyet rengeteg szakirodalom követett, és az utóbbi 10-15 évben a magyar szakemberképzés is felnőtt a feladathoz.

Az évszázados múlt és a felhalmozott szaktudás ellenére mégsem alakult ki egy olyan hatékony intézményes háttér, amely gondoskodhatott volna a szakmai ismeretek összegyűjtéséről, megszűréséről, fejlesztéséről és továbbadásáról. A tudást egyes kiemelkedő tudású szakemberek vagy munkacsoportok ápolták, de alapvetően eseményekhez, rendezvényekhez kötve. A tudás ápolása és átadása egy-egy táborhoz, edzéshez, továbbképzéshez kötődött, és így esetleges volt.

Az IST feladata, hogy az esetlegesség helyett egy bármikor megtalálható és elérhető, fizikailag megfogható, időben állandó intézetként ápolja a téli sportokkal kapcsolatos ismereteket, hogy a szakma ne csak egy-egy táborban, tanfolyamon pár napra felvillanó szalmalángként fejlődjön, hanem stabil, kézzel fogható intézményi alapon.

Oldalak