A magyar síoktató képesítések | IST - Institute of Skiing Technology

Magyarországon a síoktató az állam által elismert szakma. Iskolán kívüli képzés keretein belül lehet megszerezni, az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) korábban a 52 813 01 0100 33 01 számon szerepelt, jelenleg az OKJ-száma: 31 813 01. A sporoktatói képesítés megfelel a korábbi segédedzői képesítésnek. Asportedző szakképesítés (OKJ 54 813 02) résszakképesítése.

Az EU-s előírások szerint az állam által elismert képesítéseket el kellene fogadni a többi tagországban is. Egy jogvita alapján az alpesi országok alkalmassági vizsgát írhatnak elő a külföldi munkavállaláshoz (ez az ún. Euro-test és az Euro Security). Ezeket a különbözeti vizsgákat akkor is le kell tenni, ha valaki egy másik ország lényegesen hosszabb idejű és drágább képzését végzi el, ez alól csak a legmagasabb szintű képesítések jelentenek kivételt (pl. az osztrák állami síoktató képzés), amelyek ezeket a vizsgákat eleve tartalmazzák. 
A gyakorlat azt mutatja, hogy ahol nagy szükség van magyar síoktatóra (pl. Ausztria rengeteg síterepén), ott semmilyen különbözeti vizsgát nem kérnek, hanem elfogadják a magyar állami síoktatói vizsgát. 

 

Érdeklődés
Kedves Tamás!
Info
Kedves Broy!
Info

Oldalak